Rengjøring i hjemmet - dette er viktig å huske!

hjemmerengjøring oslo

Alle har sine runtiner for rengjøring i hjemmet. Det er jo i og for seg en positiv ting, men en god rutine kan også innebære at man handler på autopilot. Selv om det er veldig greit at noe man gjør jevnlig ikke krever så mye ettertanke, bare ren handling, så er det ganske viktig å være klar over at de aller fleste hjem samler opp mer bakterier og skit enn du faktisk tror.

Få tilbud

Det er helt gratis og uforpliktende

Flere skittensoner

Det er mange områder i hjemmet som åpenbart er skittensoner. Toaletter og søppelkasser er noen eksempler. I en studie fra 2016 om husholdningshygiene fant de over 340 ulike bakterietyper på 30 hverdagsobjekter i hjemmet. Dette viser at det er mange områder i hjemmet vårt som blir oversett under rengjøringsrutinene våre. Dette er én av grunnene til at det kan være lurt å overlate renholdet til profesjonelle.

Viktig å huske på ved renhold av hjem

Men hvilke områder i hjemmet er det som kan trenge litt ekstra oppmerksomhet og kjærlighet fra din side?

Under ser du områder du bør fokuserer på for et godt og sunt inneklima:

Kontaktflater

Kontaktflater som dørhåndtak, lysbrytere og knotter på kjøkkenskap kan være lett å glemme under rengjøringen i hjemmet. Dette er også de overflatene der det raskest samler seg bakterier som kan spre smitte, da man er hyppig i kontakt med håndtak og lysbrytere kontinuerlig gjennom dagen.

Det er avhengig av hvor mye du/dere er i kontakt med overflatene, men ekspertene anbefaler å vaske dem en gang i uka med desinfiserende vaskemidler.

Kjøkkenet

Visste du at kjøkkenet faktisk er det skitneste stedet i hjemmet ditt? Mange blir overrasket når de får høre at kjøkkenet er verstingen for spredning av bakterier og sykdommer i hjemmet. Forskning viser at toalettsetet faktisk er renere med tanke på bakterier enn kjøkkenvasken din. Dette kommer av at matvarer som rått kjøtt, melkeprodukter og uvaskede grønnsaker inneholder bakterier som kan spre seg og smitte over på hverandre. 

Det er jo der mye av rengjøringen av kjøkkenet finner sted, så det burde i prinsippet være det reneste stedet. Men det er altså ikke realiteten. Det er fort gjort å skylle matrester av tallerkenen og la restene ligge og godgjøre seg i sluket. Dette er et himmelrike for bakterier, og det anbefales å fjerne matrestene raskt.

Selv om man er nøye på å fjerne matrestene, samler det seg fortsatt mye fett og smuss i vasken. Dette fjernes ikke uten at man tar aktive grep. Det holder ikke bare med hyppig gjennomstrømming av vann som mange tenker. Matsøl tiltrekker seg ikke bare bakterier, men kan også skade overflaten på vasken. Derfor er det lurt med en regelmessig renhold av kjøkkenvasken, med vaskemidler som ikke skader overflaten. Til den daglige rengjøringen fungerer en mild såpe (som oppvaskmiddel) fint som rengjøringsmiddel i kampen mot skit og bakterier. Når du skal ta en grundigere rengjøring kan du bruke sterkere saker, men husk at det er veldig viktig at du ikke bruker vaskemidler som kan skade overflaten eller rørene.

Andre bakterievennlige områder på kjøkkenet er redskapene du bruker. Kjøkkenkluter, svamper, tørkehåndklær og oppvaskbørster samler opp bakterier. Derfor er det viktig å vaske disse jevnlig, da det er en risiko for at de kan spre spor av blant annet salmonella, E. Coli og gule stafylokokker.

Få tilbud

Det er helt gratis og uforpliktende

Vaskemaskinen

Et annet sted det kan samle seg bakterier er vaskemaskinen. I en hektisk hverdag er det fort gjort å la vasken ligge litt i vaskemaskinen før du henger den opp. Det er forståelig, men visste du at det varme, fuktige miljøet i vaskemaskinen lett kan bli en yngleplass for bakterier? Derfor anbefales det at man er rask på å ta ut vasken når den er klar. Gjør det til en god vane, så holder du vaskemaskinen ren og unngår en oppsamling av bakterier der du helst ikke vil ha det.

Ønsker du hjelp med rengjøring i hjemmet?

Er det litt overveldende å sjonglere jobb, familieliv og renhold av hus? Da kan det være lurt å vurdere profesjonell vaskehjelp.

De aller fleste ønsker å leve i rene, pene hjem, men det er ikke alltid så lett å holde seg à jour med renholdet på toppen av andre forpliktelser i livet. Da bør terskelen være lav for å overlate vaskejobben til profesjonelle rengjørere, så du kan konsentrere deg om tingene som virkelig betyr noe. 

Få et tilbud

Det er helt gratis og uforpliktende

Del innlegg

Andre bloggposter

Meld deg på nyhetsbrev!