Kjøkkenkluten er en bakteriebombe

Skifte kjøkkenkluten

Det å skifte kjøkkenkluten ofte nok er kanskje ikke det du fokuserer på i ditt hverdagsliv. Det er allikevel vesentlig at din kjøkkenklut skiftes ut ofte nok. En skitten kjøkkenklut kan i verste fall bidra med å spre bakterier rundt om i din bolig. For å unngå dette, skyller du raskt og enkelt opp din kjøkkenklut og henger den opp for tørk slik at den er klar for bruk i en ny anledning.

Det er lurt å skifte kjøkkenkluten etter hvor mye du benytter den. Det er en fordel om du skifter kjøkkenkluten om den begynner å lukte surt, uavhengig om den bare har blitt benyttet en gang. Bakterier trives gjerne på kjøkkenkluten selv ved temperaturer på opp mot 60 grader.

Kjøkkenkluten er en bakteriebombe

Du blir kanskje overrasket over at det er kjøkkenkluten som er den største kilden til bakterier i din bolig, dette om man ser bort fra dobørsten. Siden kjøkkenkluten er fuktig, gir den også vekstgrunnlag for bakterier som trives i temperaturer opp mot 60 grader. Det er mange som ikke har egne rutiner ved det å skifte- og rengjøre kjøkkenklutene sine.

Å benytte tørkerull i stedet for kjøkkenklut, er gjerne et bedre alternativ for mange. Dette gjelder eksempelvis ved søl av melk og kjøttrester. På denne måten vil ikke din kjøkkenklut samle opp farlige bakterier som kan spres rundt i din bolig.

Mikrofiberkluter sprer mindre bakterier

En mikrofiberklut absorberer opptil åtte ganger mer enn sin egen vekt. Denne egenskapen gjør at mikrofiberklutene både polerer og rengjør på samme tid.

I tillegg til å fjerne bakterier og smuss på en akseptabel måte, beholder mikrofiberklutene bakteriene og smusset inni kluten slik at dette ikke sprer seg på samme måte som i en kjøkkenklut. Du bør rengjøre en mikrofiberklut mellom hvert bruk. Dette gjøres enkelt og effektivt ved å vaske klutene på minimum 60 grader. De fleste mikrofiberkluter tåler også en vask på 90 grader.

Husk at en mikrofiberklut ikke tåler varme temperaturer, og bør derfor ikke benyttes på varme overflater. Om en mikrofiberklut smelter, blir funksjon bli nedsatt.

Tips til bruk av kjøkkenkluten

Her er noen tips som kommer godt med ved bruk av kjøkkenklut:

  • Skyll og vri opp kjøkkenkluten etter hvert bruk.
  • Benytt kjøkkenpapir på flekker fra kjøtt og melk.
  • Bytt kjøkkenklut ved sur lukt, da den sannsynligvis inneholder bakterier.
  • Dine kjøkkenkluter bør koke vaskes for at bakterienivået skal holdes under kontroll.


Om disse tipsene følges garanteres du at boligen din blir rengjort på en bedre måte, slik at bakteriene ikke finner tilholdssted andre steder enn i dine kluter og vaskeredskaper.

Trenger du vaskehjelp?

Det er mange ting å tenke på for å opprettholde et godt renhold i hjemmet. Dette gjelder spesielt om man har en stressende hverdag, hvor man må sjonglere både jobb og familieliv. 

For å få et godt inneklima og mer fritid til å gjøre det man ønsker, kan det være lurt å vurdere vaskehjelp. Vi i HN Renhold tilbyr profesjonell vaskehjelp i Oslo og omegn. Vi kan ta hånd om all renhold relatert til din bolig, slik at du kan slappe av og nyte hverdagen. 

Få tilbud på vaskehjelp

Det er helt gratis og uforpliktende

Del innlegg

Andre bloggposter

Meld deg på nyhetsbrev!