Hva er et godt nok renhold under Covid-19?

Renhold under covid-19

Når arbeidsplassene åpner igjen etter en lengre periode med hjemmekontor, kan det være vanskelig å avgjøre hva som er godt nok når det kommer til daglig renhold. Man ønsker jo for all del å holde smitte på avstand og sørge for et godt og trygt arbeidsmiljø, men det er jo en ny situasjon for oss alle og nye rutiner må settes på plass for å sørge for det.

Få tilbud

Det er helt gratis og uforpliktende

Hva innebærer renhold under Covid-19?

Men hva innebærer det? Må man bruke spesialutstyr for at det blir rent nok? Det enkle svaret er nei, man behøver ikke bruke spesialutstyr for å holde det rent nok i koronatider. Rådet fra myndighetene om at ordinært renhold med vann og såpe er bra nok stemmer. Det er fordi viruset blir holdt sammen av fettstoffer, stoffer som løses opp i kontakt med vann og såpe. Dette uskadeliggjør viruset, så du behøver ikke å bekymre deg for at det er et utilstrekkelig tiltak i forhold til renhold.

Tid på døgnet for rengjøringen

Noe man kan tenke over i forhold til renholdsrutiner er når på døgnet det gjennomføres. Nå har det jo blitt mer og mer vanlig at renholdet utføres etter arbeidstiden, slik at de som jobber med renhold og de andre arbeiderne ikke møter hverandre i løpet av arbeidsdagen. Men endrer man på tidene slik at renholdet foregår i arbeidstiden til de andre arbeiderne, synliggjør man renholdet. Dette bidrar til en følelse av trygghet hos arbeiderne.

Det hjelper å se rengjøringsrutinene på arbeidsplassen i aksjon. I tillegg viser forskning at lunsjtider er den tiden på døgnet det er mest risiko for høy smitte, så det er også et aktivt tiltak for smitteforebygging å sette renholderne til å gjøre jobben sin rundt den tiden.

Men husk at renholdet kan ikke være det eneste hygienetiltaket arbeidsplassen foretar seg, da det kan være områder med kontaktflater som behøver mer hyppig rengjøring enn det som er mulig. Da er det viktig at man har satt ut desinfeksjonsmidler på strategiske punkter som de ansatte kan bruke for å opprettholde god håndhygiene og holde smittepresset nede.

Følg rådene fra FHI for renhold under Covid-19

I tillegg må man holde seg oppdatert på smittenivået i samfunnet. Ved grønt nivå er det tilstrekkelig med normalt renhold av bedrift. Dette innebærer renhold med vann og vanlige rengjøringsmidler. Ved gult og rødt nivå så bør man sørge for forsterket renhold. Da må arbeidsgiveren gå gjennom rutinene og se over de lokale renholdsplanene, og sørge for grundig og hyppig renhold for å forebygge smitte.

Noen eksempler på utsatte områder er:

  • Toaletter og servanter
  • Spisebord
  • Dørhåndtak, trappegelender, stoler, andre bordflater


Ved forsterket renhold bør toaletter og servanter, dørhåndtak, trappegelendre, stoler og andre bordflater vaskes hyppig, minimum daglig. Spisebord bør vaskes med vann og såpe etter bruk.

Normalt renhold kan være tilstrekkelig

Så det er viktig å følge med, men husk at ved grønt nivå er normalt renhold tilstrekkelig. Man kan gjøre visse tiltak for å gjøre det mer synlig, men den ordinære vasken med såpe og vann er et godt verktøy for å forebygge og bekjempe smittepresset.

Er du på utkikk etter et renholdsfrima?

Ønsker du et renholdsfirma som kan ta hånd om rengjøringen til din bedrift? Vi har lang erfaring i bransjen og kan tilby daglig renhold i Oslo og omegn til fast pris. 

Få gratis befaring

Helt uforpliktende

Del innlegg

Andre bloggposter

Meld deg på nyhetsbrev!