kontorrenhold smitte

Renhold i bedrifter: En komplett guide (regler, tips og tiltak)

Etter lange perioder med strenge smitteverntiltak er det mange som lengter å komme tilbake på kontoret. Rengjøring og kontorvask er derfor essensielt for å forebygge smittespredningen, og for å kunne komme tilbake til en noenlunde vanlig hverdag. 

Siden viruset spres gjennom dråpe- og kontaktsmitte, som faller ned på flater i omgivelsene og kan føre til indirekte kontaktsmitte, er det viktig at man er nøye med å vaske bedriften nøye. 

I denne artikkelen vil du få gode råd og tips om hvordan du gjennomfører rengjøringen på en sikker måte i din bedrift. Dersom din bedrift er på utkikk etter et renholdsfirma, kan du kontakte oss her. 

Kontorvask er essensielt for kontorarbeid

Fra et økonomisk og psykologisk perspektiv er det mange gode grunner til at å jobbe på kontoret vil være hensiktsmessig for mange ansatte. For at dette skal bli gjort på en forsvarlig måte er man nødt til å lage en god plan for hyppigheten av renhold. Her har arbeidsgiveren en viktig rolle.

Om bedrifter allerede har ansatte som jobber på kontoret eller planlegger å åpne opp igjen for sine ansatte er det viktig at man innfører ekstra renhold av blant annet skrivebord, benker, stoler, dører og håndtak. Det mest effektive er såpe og vann, men man bør ha Antibac og servietter spredt rundt lokalene. 

Andre smittepunkter som blir hyppig berørt, er blant annet:

 • Kaffemaskiner
 • Mobiltelefon og nettbrett
 • Heisknapper
 • Adgangskort

Vi oppfordrer at man sprayer disse smittepunktet før og etter bruk. Reduser også smittepunkter der det er mulig å gjøre dette. Husk at dette er gjenstander mange tar på, så det er viktig at man vasker dette ofte.

Arbeidsgivers rolle til renhold i bedriften

Som arbeidsgiver har man et stort ansvar når ansatte er på kontoret. Derfor er det viktig at man har oppdaterte renholdsplaner, og at man har utført en risikovurdering av områder som bør prioriteres. 

Arbeidsgiver bør derfor sikre at:

 • Ansvarsoppgaver er definert på en tydelig måte
 • Nok ressurser for å kunne utføre renholdet som er nødvendig 
 • Finne ut hvilke lokaler som er nødvendig å bruke
 • Finne ut hvilke typer utstyr som er nødvendig å bruke
 • Sikre god opplæring av ansatte i utførelsen av renholdet

Det er anbefalt at man gjennomfører daglig rengjøring i de lokalene mange personer benytter. Dette gjelder særlig områder som kjøkken, spiserom og toaletter. 

Man kan forsikre økt renhold ved å hjelp av å engasjere et renholdsfirma. På den måten vil ikke utførelsen av renhold ta vekk fokuset fra jobben. Vi i HR Renhold jobber tett med mange bedrifter. Vi vil forsikre deg om at vi følger renholdsrutiner utført av Folkehelseinstituttet til enhver tid. 

Anbefalte tiltak for bedriftsrengjøring

Som en bedrift er det viktig at man baserer sin rengjøring ut fra blant annet type lokaler, antall personer som oppholder seg i rommene, og kontakthyppighet til flater og inventar. 

I henhold til råd fra Folkehelseinstituttet, er dette noen anbefalte tiltak din bedrift:

 • Rengjør gulvet daglig samt ved behov dersom lokalet blir brukt hyppig av flere personer. 
 • Rengjør møterom som blir brukt kortvarig med moderat berøring en gang per dag.
 • Rengjør fellesdusjer som blir brukt av mange minimum en gang per dag og med jevnlig tilsyn.
 • Bruk håndhygiene før og etter gruppetimer. Rengjør utstyret nøye etter møte. 

Rengjøring dersom en ansatt/kollega har utviklet koronasymptomer

Når bedrifter åpner opp for å ha ansatte tilbake på kontoret, er det ikke utenkelig at man på et tidspunkt vil oppleve at en ansatt/kollega vil få symptomer som er forenlig med covid-19. 

Da er det spesielt viktig at man rengjør alle steder vedkommende har oppbevart seg, som gjelder spesielt i spiseområdet og på kontorplassen personen sitter. Da skal man rengjøre alt personen har vært i fysisk kontakt med i en omkrets på rundt 2 meter. Som regel gjelder dette arbeidspult, PC-tastatur, armlenene på kontorstolen osv. 

Som arbeidsgiver er man nødt til å meddele at vedkommende har utviklet koronasymptomer. De ansatte som har vært i nærkontakt med denne personen bør holde seg hjemme til vedkommende har fått svar på en koronatest, eller eventuelt holde seg i karantene. Det er viktig at man forholder seg til tiltakene i din kommune. Regler om dette kan man finne på hjemmesidene til regjeringen fra regjeringen og Folkehelseinstitutettet. 

Du har selv et eget ansvar for renhold

Selv om vasking av overflater og å ha det rent på kontoret er viktig, kan vi ikke understreke nok at alle har et personlig ansvar for å for å forebygge smitten ved å vaske hendene grundig og unngå nærkontakt der det er mulig. 

Viruset tåler ikke såpe og vann, eller desinfeksjon med alkohol eller temperaturer over 60 grader. For at vi skal komme tilbake til en mer normal hverdag er det viktig at alle er med å følge disse rådene. Dra hjem dersom du føler deg syk eller noen i nær familie opplever symptomer som er forenlig med covid-19.

Er du på utkikk etter et renholdsfirma?

Den enkleste måten å forsikre seg at din bedrift følger de reglene som kreves er å samarbeide tett med et renholdsfirma. Gjennom en gratis befaring kan vi sammen finne ut hva dere trenger, ut fra lokaler, antall ansatte og kontakthyppighet til flater og inventarer. Sammen kan vi forebygge smitten og få ansatte tilbake til deres lokaler. Kontakt oss her.

Del innlegg

Andre bloggposter

Julevask

Julevask Julen er rett rundt hjørnet, og selv om det for mange er en veldig koselig og fin høytid der man samler seg med sine

Les mer»
flyttevask for bolig

Krav til flyttevask?

Krav til flyttevask? Få all nødvendig informasjon her! Dersom du skal flytte er du nødt til å gjennomføre flyttevask for den som skal overta din

Les mer»

Meld deg på nyhetsbrev!